Logo Pic
Linda Morvai 2024. május 10.

Nagy déligyümölcs ízű szörp teszt

A nyár közeledtével egyre inkább előtérbe kerülnek a hűsítő italok. Ha a mindennapokban csak sima vizet iszunk is, a kertben vagy a vízparton ücsörögve, a családi, baráti összejövetelek alkalmával szívesen fogyasztunk valamilyen ízesített folyadékot, erre a legegyszerűbb megoldás a szörp. A málna, a szamóca, a jaffa a legelterjedtebbek, de egyre népszerűbbek a déligyümölcsös ízek is. Most ezeket vakteszteltük, mutatjuk is az eredményt.

 ossz2_6.JPG

A GYÜMÖLCSSZÖRPÖK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVEBEN

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

A gyümölcstartalom mennyisége

Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni: a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

Érzékszervi jellemzők

Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.

Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.

Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.

Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

KÓSTOLÁS MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk, ahol nem volt feltüntetve, ott a Magyar Élelmiszerkönyvben javasolt hígítási arányt alkalmaztuk.

A szörpöket többször is megkevertük kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsavmentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

 

ÉRTÉKELÉS, PONTOZÁS

Illat: illatban nem vártunk intenzív gyümölcsaromát, inkább az idegen illatot pontoztuk le.

Állag: az állagnál az volt a fontos, hogy az előírt hígítási arány finom szörpöt eredményez-e vagy egy kevésbé ízes italt.

Íz: ízben természetesen a gyümölcs volt a legfontosabb, a természetes gyümölcsíz. Ha túl édes volt, azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a gyümölcsíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot.

 

A NAGY DÉLIGYÜMÖLCS ÍZŰ SZÖRP TESZT EREDMÉNYE

 

18. AUCHAN Mangó-Maracuja ízű szörp, egységár: 813 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Aromás illat. Az előírt hígítási arány mellett közepesen intenzív ízt kaptunk. Aromás, közepesen édeskés szörp. 50% gyümölcstartalom.

auchan_mango.JPG

 

17. SPAR Mangó-Maracuja ízű szörp, egységár: 1 070 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Aromás, édeskés illat. Az előírt hígítási arány közepesen intenzív ízt eredményezett. Édeskés, aromás íz. 50% gyümölcstartalom.

spar_mango.JPG

 

16. Pölöskei Mangó-Maracuja ízű szörp Diab, egységár: 899 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Édeskés, aromás illat. Az előírt hígítási arány közepesen intenzív ízt eredményezett. Édeskés, gyümölcsös, aromás íz. A gyümölcstartalom nincs feltüntetve.

poloskei_diab_mango.JPG

 

15. Piroska Mangó ízű gyümölcsszörp, egységár: 1 141 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Édeskés, aromás gyümölcsillat. Az előírt hígítási aránnyal közepesen intenzív gyümölcsös jegyeket éreztünk. Kóstoláskor aromás mangóízt tapasztaltunk. 50% gyümölcstartalom.

piroska_mango.JPG

 

14. Pölöskei Kiwi ízű szörp, egységár: 815 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Aromás kiviillat. Az előírt hígítási aránnyal megfelelő intenzitású szörpöt kaptunk. Megfelelően édeskés, aromás kiviízű szörp. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_kiwi.JPG

 

9. Pölöskei Kaktuszfüge ízű szörp, egységár: 749 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási arány mellett intenzív ízű szörp készíthető. Édeskés, gyümölcsös, aromás íz. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_kaktusz.JPG

 

9. LIDL SoleVita kaktuszkaland kaktuszfüge ízű szörp, egységár: 1 070 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, kaktuszfüge-illat. Az előírt hígítási arány mellett közepesen intenzív ízű szörp készíthető. Közepes intenzitású kaktuszfüge-íz. 50% gyümölcstartalom.

solevita_kaktusz.JPG

 

9. LIDL SoleVita mangó-maracuja mánia, egységár: 1 070 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, maracujás illat. Az előírt hígítási arány mellett kellően intenzív ízű szörpöt kaptunk. Jól érezhető a mangó természetes íze. 50% gyümölcstartalom.

solevita_mango.JPG

 

9. AUCHAN Kaktuszfüge ízű szörp, egységár: 813 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, kaktuszfüge-illat. Az előírt hígítási arány mellett közepesen intenzív ízű szörp készíthető. Közepes intenzitású kaktuszfüge-íz. 50% gyümölcstartalom.

auchan_kaktusz.JPG

 

9. Piroska Kaktuszfüge ízű gyümölcs szörp, egységár: 841, Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási aránnyal megfelelő intenzitású szörpöt kaptunk. Különleges kaktuszfügés, sárgadinnyés ízjegyeket éreztünk. 50% gyümölcstartalom.

piroska_kaktusz.JPG

 

5. Frutta Max Bubble Mango vegyes gyümölcsszörp, egységár: 2 318 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, aromás mangóillat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Kellemes, mangós, gyümölcsös ízt tapasztaltunk. 60% gyümölcstartalom.

frutta_mango.JPG

 

5. Méhes-Mézes Mangó szörp, egységár: 4 598 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, mangós illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Íze erőteljes mézes íz és enyhébb mangós zamat. 50% gyümölcstartalom.

mehes_mango.JPG

 

5. AUCHAN Collection Kiwi gyümölcsszörp, egységár: 1 427 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Gyümölcsös, kivis illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelően intenzív ízű szörpöt kaptunk. Ízében jól érezhető a természetes kivizamat.  50% gyümölcstartalom.

auchan_kiwi.JPG

 

5. Pölöskei Kaktuszfüge ízű szörp Zero, egységár: 699 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő intenzitású szörpöt kaptunk. Különlegesen gyümölcsös, megfelelően édes szörp. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_kaktusz_zero.JPG

 

3. Nektária Gourmet Mangó pürészirup, egységár: 3 398 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Természetes mangóillat. Az előírt hígítási arány szerint megfelelő intenzitású szörp készült. Természetes, kellemes mangóíz. 40% gyümölcstartalom.

nektaria_mango.JPG

 

3. ALDI Rio D'oro Őszibarack-maracuja víz alapú szörp Zero, egységár: 1 284 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, maracujás illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Jóleső, maracujás, mangós, harmonikus ízpár. 34% gyümölcstartalom.

rio_barack.JPG

 

2. Nektária Gourmet Passion Fruit pürészirup, egységár: 3 398 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Gyümölcsös, intenzív maracujaillat. Az előírt hígítási arány kellően intenzív ízű szörpöt eredményezett, természetes, jóleső maracujaíz. 40% gyümölcstartalom.

nektaria_passion.JPG

 

1. Pölöskei Mangó-Maracuja ízű szörp Zero, egységár: 649 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont

Kellemes, inkább maracujás illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörp készíthető. Az ízében harmonikus arányban érezhető a mangó és a maracuja íze. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_zero_mango.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Pölöskei Mangó-Maracuja Zero ízű szörp az AUCHAN, TESCO, INTERSPAR, SPAR, REÁL, EcoFamily üzleteiben kapható.

kulonleges_izu_szorpok_teszt_20240510_kep_1.png

 

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Játékoscserék a láthatáron?
venember83 • 7 nap
Douglas Luiz egyre közelebb a Juventushoz
Apuleius • 4 nap
HIVATALOS: Thiago Motta a Juventus új edzője
Apuleius • 3 nap
Huijsen értékét 30 millió euró fölé lőtte be a Juve?
venember83 • 1 nap
„Ha elindul a szöveg, nekem ömlik” – Ketioz-interjú
soostamas • 4 nap
Cikkek a címlapról
Düsseldorf és Wuppertal
Az sem kevés, mikor egy hétvége alatt járunk be egy nagyvárost, de még fárasztóbb, mikor három nap alatt négy kisebbet. Ez a bejegyzés a hétvégi kiruccanás első felét, Düsseldorfot és Wuppertalt tartalmazza, hamarosan jön a második rész.
Te vagy a színfolt, csak mindenki színvak - Rec.hu
Most én vagyok én, vagy csak megjátszom magam? Én is körülmények között körözgetek. Milyen jó volt, amikor még nem volt miért görcsben lenni. Megveszek neked mindent, csak az agyamat ne szédítsd meg. Körülöttem mindenki olyan kibaszott okos. Ott is ugyanaz a gány, csak több a nevetés. Amíg a dolgok…
>